Frissítés dátuma:

Sokan már a költözés szó hallatán elkezdenek idegeskedni, és a számtalan teendőre, a felfordulásra gondolva gyakorlatilag elfeledkeznek arról, hogy egy új otthon birtokbavétele tulajdonképpen örömteli esemény. Költözési tippjeinkkel nekik igyekszünk segíteni, s bebizonyítani, hogy a tennivalókat átgondolva, rendszerezve minden bosszúság és stressz nélkül kivitelezhető ez, az életben igen fontos esemény.

1. Listaírás

Sokat jelent, ha maga előtt látja, hogy milyen teendők várnak Önre, így be tudja majd osztani idejét, és biztos lehet abban, hogy semmi nem marad el.

2. Csomagolóanyagok beszerzése

A költöztető cégek szolgáltatásai között általában szerepel a szükséges csomagolóanyagok biztosítása, de ha olcsóbban szeretné megúszni, vagy saját maga intézi a költözést, akkor mielőtt bármihez is hozzáfogna, gondoskodjon arról, hogy minden szükséges zsinór, költöztető doboz, szemeteszsák, vastag filc, vagy öntapadós cimkék rendelkezésre álljanak.

3. Lomtalanítás.

Az évek során számos olyan holmi halmozódik fel otthonunkban, melyekre ma már egyáltalán nincs szükség. Célszerű rászánni az időt a lomtalanításra, így az új lakásba már valóban csak azok a bútorok, lakástextíliák, ruhák, emléktárgyak, vagy konyhai eszközök kerülnek, melyek valóban mindennapjaink részét képezik.

4. Csomagolás

Arra talán kár is felhívni a figyelmet, hogy azokat a holmikat csomagolja be először, amelyek nincsenek használatban. A dobozok igen praktikus megoldásnak bizonyulnak, de helytakarékossági szempontokból a ruhaneműket célszerű inkább műanyag zsákokba pakolni. A szemeteszsákok közül a nagy teherbírású, erősek mellett javasolt dönteni, így nem fordulhat majd elő, hogy kiszakad az a cipekedés során.

5. Dobozcímkézés

A dobozok felcímkézésekor egyszerűen ráírhatja, mi található benne, de ha még egyszerűbb megoldásra vágyik, akkor használhat betűkódokat is. Az 1-es lehet például a szezonon kívüli, nem használt tárgyak, ruhák. A legmagasabb kód pedig utalhat arra, hogy a mindennapokban szükséges darabokról van szó, így kezdheti ezekkel a kicsomagolást.

6. Túlélőcsomag

Mielőtt megkezdődne a költözködés, gyűjtsön össze egy kisebb túlélőcsomagot, hiszen akadnak olyan eszközök, ruhák, textíliák, melyekre az új otthonba érkezve azonnal szükség lehet. Különösen így van ez, ha egészen kicsi gyermek is a családba tartozik, de saját részre sem hiányozhat a fogkefe, egy bögre, némi harapnivaló, személyes iratok, tisztálkodó-, és tisztítószerek.

7. Romlandó ételek

Költözés előtt javasolt már napokkal leüríteni a hűtőt, vagy ha mód van rá, barátoknál, rokonoknál elhelyezni a romlandó élelmiszereket. Ha erre nincs lehetőség, akkor a bevásárlóközpontokban kapható fagyasztó zacskó, vagy például a hűtőláda is remek megoldásnak számít.

8. Lapra szerelt bútorok

Saját, vagy a költöztetők munkáját segíti elő azzal, ha a szétszerelhető bútorokat elemeire bontja.

9. Kipakolás

A már említett kódos módszer megkönnyíti a dobozok halmában való eligazodást, de amire rögtön figyeljen oda, az az, hogy megérkezett-e az új otthonba minden bútor, doboz, zsák. Számolja össze őket, hogy nem kallódott-e el bármi.

10. Hivatalos ügyintézés

Végül ne feledkezzen meg a lakcím bejelentésről, hivatalos leveleinek új címre irányításáról a posta segítségével, illetve érdemes a postásnak jelezni az elköltözésünket!

Ezek lettek volna a tippjeink az egyszerűbb költözés lebonyolításához. A téli költözés veszélyeiről már írtunk, érdemes azt a cikkünket is elolvasnia!

Válassza a profizmust, válassza a Dióköltöztetést!