Frissítés dátuma:

A költözés nem egyszerű dolog, sok stresszel is járhat, de nem akkor, ha felkészülünk rá. Sajnos az emberek nem gondolják át eléggé, hogy mire is lesz szükségük a költözés alkalmával, így sok hibát vétenek. A hibák könnyen elkerülhetőek az átgondolással, és egy kis szervezéssel. Cikkünkben megpróbálunk segíteni, felsorolunk 10 olyan hibát, amit általában elkövetnek a költözéskor, pedig ezek elkerülésével akár még élvezni is lehet a költözést.

Költöztetés hibák nélkül.

Ha belegondolunk, akkor a költözés jó is lehet, élvezni is lehet. Most lehet, hogy sokan felkapták a fejüket, hogy a költözés időigényes, a pakolás stresszel jár, rengeteget kell takarítani és cipekedni stb., de ha inkább úgy gondolunk rá, hogy miért költözünk, miért váltunk élethelyet, vagy munkahelyiséget, akkor máris kellemesebb lehet. A költözést úgy is fel lehet fogni, mint egy nagyon lomtalanítást, és mint az emlékek újraélését, hiszen ilyenkor minden tárgy, minden kacat meg van mozgatva, lehetőség van arra, hogy kidobjuk azokat, amelyek már semmit nem jelentenek, de ezzel újra is éljük a hozzájuk fűzött emlékeket. Költözni jó, csak tudni kell elkerülni a lehetséges hibákat. Felsorolunk 10 hibát, és 10 megoldást javaslunk az elkerülés érdekében.

1. Kevés az idő

Az egyik legnagyobb probléma, mindig az, hogy kevés az idő. A költözés idejét jól ki kell gondolni, amit a munkahelyhez, a gyermekek hétköznapi programjaihoz, a hétköznapi teendőkhöz hozzá kell igazítani. Érdemes lemondani a különórákat, olyan időszakot választani, amikor tudunk pár szabadnapot kivenni, és időt szánni a pakolásra és a költözésre is – így nem fogunk kifutni az időből.

2. Mindent az utolsó pillanatra

Nem szabad mindent az utolsó pillanatra hagyni, mert akkor csak stresszes kapkodás a költözés vége, és kidobunk olyat, amit nem kéne, vagy elteszünk megint olyat, amire nincs szükség, esetleg valamit rosszul pakolunk el, és eltörik, elromlik a szállítás közben stb. A pakolásnak is időt kell adni, akár már 2-3 héttel a költözés napja előtt el lehet kezdeni szép lassan délutánonként pakolgatni – így a legbiztosabb, hogy mindenre marad időnk.

3. Stresszes időszak

Nem szabad olyankor költözni, amikor például a munkahelyen vagy a magánéletünkben valamilyen stresszes, határidős időszakokat élünk meg. Természetesen sajnos nem lehet minden esetben válogatni a költözési időpontok között, de ha van lehetőség, akkor egy kiegyensúlyozottabb időszakot válasszunk, akkor még élvezhetjük is a pakolást.

4. Nyűg a költözés

Ne gondoljunk úgy a költözésre, mint ami nyűg, gondoljunk rá inkább úgy, mint egy átmeneti időszak, valaminek a lezárása, és valami újnak a kezdete. A pozitív gondolatok mindig segítenek élvezni is a dolgokat.

5. Túl sok a cucc

Valljuk be, az évek alatt mi is felhalmoztunk rengeteg felesleges dolgot. De miért kellene mindent magunkkal vinni az új környezetbe? Amire nincs szükségünk, attól váljunk meg! Nem muszáj kidobni, akár jótékonykodhatunk is a számunkra feleslegessé vált tárgyakkal vagy ruhadarabokkal. Lehet, hogy mások kincseket találnak köztük, nekünk pedig könnyebb lesz a pakolás.

6. Logikátlan pakolás

A pakolás sorrendjét át kell gondolni, tudni kell, hogy mi melyik dobozba kerül, mire kell vigyázni, mit mi mellé kell pakolni. Nyilván vannak olyan dolgok, amelyeket már hetekkel a költözés előtt el lehet pakolni, és vannak olyanok, amelyeket az utolsó pillanatig használni fogunk: a logikai sorrendet fel kell állítani és az alapján pakolni.

7. Nincs felcímkézve a doboz

Nem elég csak dobozolni, a dobozokat fel is kell címkézni, különben a másik házban vagy irodában nem fogjuk tudni, hogy melyikben mi van és óriási káosz lesz körülöttünk, ami hetekig fog idegesíteni.

8. Szakember nélkül

Nem a szakemberen, vagyis nem a költöztető cégen kell spórolni. A szakember olyan problémákra is fel tudja hívni a figyelmet, amelyek nekünk nem jutnának eszünkbe, tehát fontos, hogy ne egyedül, hanem szakmai segítséggel pakoljunk.

9. Nincs helye a teherautónak

A teherautónak a költözés napján helyet kell biztosítani mindkét helyen: ahonnan költözünk s ahová költözünk. Ha ugyanis nincs helye, akkor nagyon körülményessé válhat a ki- és bepakolás.

10. Elfelejtettük a bepakolást

Az új helyen is pakolni kell és az is ugyanolyan nehéz és időigényes, mint a kipakolás, ne felejtsük ezt el!

+1. A takarítás…

És még egy apróság: a pakolás előtt és után is takarítani érdemes, ami megint csak nem kis munka, érdemes rá lelkileg és szerszámilag is felkészülni. Ha nem biztos a dolgában, akkor érdemesebb egy megbízható cég segítségét kérni, akik tudják mi a teendő. Költöztetés és bútorszállítás érdekli? A Dióköltöztetés mindenre megoldást jelent!

Talán cikkünkből világossá vált, hogy szervezés nélkül nincs sikeres költözés, ez a szervezés nem vesz olyan sok időt igénybe, de sokban megkönnyíti a költözést.Ön szerint lehet azonnal, előkészületek nélkül költözi? Olvassa el a cikkünket és tudja meg!