Amikor még nem léteztek profi költöztető cégek, komoly szervezést igényelt egy biztonságos költöztetés megvalósítása. De most megoldódott magának, itt vagyunk mi . Nem kell összehangolni a barátok és rokonok szabadidejét, találni megfelelő szállítóeszközt és sofőrt, aki vezeti…hogy biztonságos szállítás legyen. Nem kell magának a bizonytalan várakozás az érkező csomagokra: megvan-e minden, épségben érkeztek-e a dobozok, vagy esetleg törötten, megrepedve, összekarcolva érkezik a bútorok egy része. Az ilyen esetek elkerülése céljából alakultak a profi költöztető cégek, amelyek átvállalják tőlünk a költöztetés megszervezését és a bútorszállítás lebonyolítását. Nem kell bajlódni a szétszereléssel, a csomagolással, a cipekedéssel, a szállítással és az összeszereléssel. Megoldják helyettünk a profik.

Biztonságos költöztetés, hogyan kezdjünk hozzá?

Sok idegességet megspórolunk, ha megtervezzük a bútorszállítás lépéseit. A legtöbb költöztető cég örömmel veszi, ha kihívják a helyszínt megtekinteni, mert így gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd dolgozni. A találkozás során lássuk el őket minél több, a költözködésre vonatkozó lényeges információval. Fontos adat számukra, hogy a bútorszállítás megoldható-e lifttel, esetleg már a beköltözésünkkor nehézséget okozott egyes bútordarabok mozgatása. Tudniuk kell, hogy biztosítható-e parkoló a ház előtt és az új helyszínen. Az is fontos adat, hogy van-e súlykorlátozó tábla az utcában, mert akkor engedélyt kell beszerezniük, ami egyszeri alkalomra szól.

Biztonságos szállítás, szétszedjük a szétszedhető bútorokat előtt?

A mai modern bútorokat gyakran lapraszerelten árusítják a kis helyigényű raktározás miatt. Otthon bontottuk ki a csomagokat és szereltük össze a gardróbszekrényt, ágyat, íróasztalt. Az ilyen bútorok szétszerelése nem okoz gondot, de ha az összeszerelési útmutató már nincs meg, nem árt feljegyezni az elemek sorrendjét. Kérjünk bátran segítséget a költöztető cégtől, ezt a feladatot is vállalják.

A fiókokat nem szükséges szétszerelni, sőt, kisebb méretű, könnyebb dobozokat még tehetünk is bele. A szétszerelt elemeket, polcokat csomagoljuk be fóliával, hogy a karcolástól megóvjuk őket. Amennyiben a kilincsek, akasztók leszerelhetők, mindenképpen tegyük meg, mert szállítás során nem fenyegeti a letörés veszélye őket.

Az asztalok lábai kicsavarhatók, az alátéteket, csavarokat külön tasakokba tegyük el, jelölve, hogy melyik bútorhoz tartoznak.

És a nagyi komódjával mi legyen?

Nem minden bútor szerelhető szét. Nagyobb kárt okoznánk vele, ha megpróbálnánk. Ilyenkor csak a mozdítható részeket távolítsuk el, a szekrényajtókat pedig zárjuk be, és erős ragasztószalaggal ragasszuk le, nehogy szállítás közben kinyíljanak. Ne pakoljuk meg dobozokkal a szekrényt, a régi tölgyfa bútorok anélkül is nehezek.

A vitrinek csúsztatható üveges részeit, lapjait csomagoljuk be buborék fóliába és szállítsuk külön, vagy ha nagy darabok, és nem tudjuk személyautóval magunk elvinni, okvetlenül írjuk rá a csomagolásra, hogy törékenyek.

Néhány apró trükk, hogy biztos sikeres legyen a bútorszállítás

– Tervezzük meg a bútorszállítást, és ne hagyjuk utolsó pillanatra a szolgáltatás megrendelését.
– A bútorszállító cég a barátunk, az ő ideje éppen olyan fontos, mint a mienk, ezért egyeztessünk minden kérdést előre velük és lássuk el őket pontos információkkal.
– Ha nincs tapasztalatunk a bútorok szétszerelésével, csomagolásával, kalkuláljuk ezt is be az árba és spóroljuk meg a későbbi bosszankodást.
– A bejárati és szobaajtókat emeljük le, hogy a bútorszállítást ne akadályozzák.
– Biztosítsunk parkolóhelyet a ház előtt a költöztető cég autójának.
– A költözés előtti napon köszönjünk el a szomszédoktól és az utolsó napon évezzük az új otthonba költözés izgalmát!

Előző bejegyzésünkben szintén a bútorok szállításáról esett szó!