A legtöbb család vagy vállalkozás életében eljön az a pillanat, amikor úgy döntenek, a kibővült létszám miatt tovább kell lépni, új házba, irodába. De egy zongoraművész is dönthet úgy, hogy zongorájával együtt elköltözik a panellakás nyolcadik emeletéről egy kertes házba. Egy költözés mindig nagy kiadással járó feladat, de a megfelelő előkészületekkel, ütemezéssel, és egy szakértelemmel rendelkező költöztető cég kiválasztásával sokat megtakaríthatunk a költöztetési áron is.

Miért fontos tájékozódni?

Ha eldöntöttük, hogy a költöztetést költöztető cég bevonásával fogjuk megoldani, lapozzuk fel a települési Kisokost, hívjuk fel az ismerősöket, vagy üljünk a számítógép elé és írjuk be a keresőbe a kulcsszót: költöztetés. Szánjunk rá pár napot az adatok összegyűjtésére, a honlapok átolvasására, majd a leszűkített listából válasszuk ki azokat, amelyeket a barátok ajánlottak, vagy a környékünkön vannak, esetleg valami oknál fogva szimpatikusnak tűnnek.

Már az első telefonos beszélgetés sokat el fog árulni a költöztető cég szakértelméről. Sok időt, kényelmetlenséget és pénzt takaríthatunk meg, ha megfelelő szakértelemmel és gépparkkal rendelkező költöztető céget találunk.

Mit kérdezzünk?

Készüljünk fel előre a beszélgetésre, vázoljuk fel magunknak a kérdéseinket egy papírra, és röviden írjuk mellé a kapott válaszokat. Lényeges megtudnunk, hogy:

van-e szabad kapacitásuk a tervezett időpontra,
– vállalják-e teljes körűen azokat a feladatokat, amelyeket rájuk akarunk bízni,
– hány fővel jönnének, és rendelkeznek-e számunkra megfelelő gépparkkal, amely nem túl nagy vagy kicsi,
– mennyi idő alatt történne meg a költöztetés,
– biztosítanak-e csomagolóanyagot, illetve vásárolható-e tőlük,
– amennyiben szükséges, az engedélyeket beszerzik-e,
– elszállítják-e a lomtalanításra maradó holmikat is,
– a költöztetés árai milyen tételekből tevődnek össze.

Mindenképpen kérdezzük meg a költöztetés árakat. A legtöbb költöztető cég kilométer alapú elszámolást alkalmaz, de vannak minimális díjak, amit mindenképpen elkérnek, ha rövid a szállítási távolság. Ha gyakorlott a költöztető cég telefonos ügyintézője, mindenre pontos választ tud adni, és azt is elmondja majd, kellenek-e kiegészítő adatok az árajánlatukhoz, vagy helyszíni megtekintést javasol. Ne döntsünk azonnal, beszéljük meg velük, hogy e-mailen átküldjük a leírást és írásos költöztetési árat, ajánlatot kérünk.

A szolgáltatások közötti eltérések

A költöztető cégek igyekezni optimálisan kielégíteni a megrendelői igényeket, ezért gyakori, hogy csomag ajánlatot kínálnak.

1. Teljeskörű költöztetés lebonyolítása esetén ők csomagolnak össze mindent, megjelölik és szállítják. Biztosítják a csomagolóanyagot, a szállítóeszközt, mindent megszerveznek. A megrendelő kényelmesen hátradőlhet a karosszékben, vagy elutazhat pár napra. Ezt az ajánlatot inkább a vállalatok veszik igénybe, ahol személyes tárgyakat nem kell csomagolni.

2. Ha egyetemre indul a gyerek, vagy csak elköltözik másik városba és mindössze egy szobát kell kipakolni, a költöztető cégek ezt is megoldják.

3. Amennyiben már dobozokban állnak a tárgyaink, könyveink, ruháink, megrendelhetjük a bútorok szétszerelését, a szállítást és az összeszerelést.

4. Amennyiben segítő barátok vesznek körül bennünket, akik értenek a szerelési munkákhoz is, igényeljünk csak szállítást.

5. A költöztető cégektől bérelhető szállítóeszköz is, kombi, kis tehergépkocsi, amennyiben a költöztetést saját szervezésben akarjuk lebonyolítani.

Kit válasszunk?

Azt tartja a mondás: nézd meg az anyját, vedd el a lányát. A költöztető céget ugyan nem kell elvenni, de a választáshoz mindenképpen meg kell nézni, tájékozódni kell a megbízhatóságáról, pontosságáról, panaszkezeléséről.  Sok cég felteszi a referenciamunkáik címeit, ez már iránymutatást adhat arra vonatkozóan, hogy a cég fő profilja inkább a vállalatok, irodák költöztetése, vagy a családi házak bútorainak szállítására szakosodtak.

Ha sikerült beszereznünk három címet, hívjuk fel őket és kérjünk részletes árajánlatot. Összehasonlítva a költöztetés árait, és ismerve a lehetőségeinket, hozzuk meg a döntést.

Előző bejegyzésünkben a biztonságos szállítás alappilléreit írtuk le!

Dió költöztetés