Frissítés dátuma:

Egy költözés nem csak az embereknek okoz nehézségeket, de a házi kedvencek számára is rendkívül megterhelő. Nagyon megviselheti őket lelkileg, ha jól megszokott helyüket végleg el kell hagyniuk, tehát ne lepődjünk meg, ha ilyen esetben teljesen megváltozik a viselkedésük. Sokkal ingerültebbekké, türelmetlenekké és stresszesebbekké válhatnak. Traumaként élik meg a pakolással, cipekedéssel járó munkálatokat, a sok ember jelenlétét és az utazást, valamint rendkívül zavaró számukra a hangoskodás is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk biztonságukról és minden lényeges dolgot jó előre készítsünk el nekik, amire szükségük lehet az utazás során.

Mire törekedjünk a költözés előtt?

Próbáljuk meg úgy intézni, hogy még a végleges költözés előtt egy pár alkalommal menjünk el vele az új helyre, hogy megismerje, és törekedjünk arra, hogy pozitív élményekkel távozzon. Vigyük magunkkal kedvenc játékát, labdáját, tálkáját, hagyjuk szabadon szaladgálni, így sokkal könnyebben megszokja majd új környezetét.

Elengedhetetlen beszerezni egy kényelmes, kellően tágas állathordozót, amibe már az utazást megelőző napokba elkezdhetjük beszoktatni házi kedvencünket, hogy a költözés napján ne érje őt váratlanul, illetve ne kezdjen el félni az ismeretlen dologtól.

Érdemes elhelyezni a nyakába egy bilétát, ami tartalmazza az elérhetőségünket, így ha az ijedségtől sikerülne megszöknie, vagy csak felfedezőútra tévelyedne, könnyen beazonosítható és visszajuttatható a gazdi tulajdonába.

Amíg tart a pakolás ajánlott a kisállatot elzárni a költöztetőktől, ha nem lesz szemtanúja az egész folyamatnak, sokkal nyugodtabb tud maradni.
Egy orvosi ellenőrzésre is elvihetjük, hiszen ha a doktor úgy látja, hogy nem igazán fogja bírni az utazást, ellát minket olyan gyógyszerekkel, amit gond nélkül beadhatunk a részére.
Az utazáshoz biztosítsunk elegendő mennyiségű táplálékot és folyadékot.

Mire figyeljünk, ha külföldre költözünk?

Ha más országba költözünk, pontosan nézzünk utána, hogy ott milyen szabályok vonatkoznak az állatokra. Szerezzük be a szükséges papírokat, a megfelelő oltásokat adassuk be és tegyük el az oltási könyvet, póráz és szájkosár használatával kapcsolatos tudnivalókat is érdeklődjük meg. Az EU-n belül az állatoknak kötelező az útlevél és az azonosító chip is.

Honnan szerezzük be a költözéshez szükséges kiegészítőket?

Nem mindegy, hogy milyen minőségű webáruházból szerezzük be a fent említett kiegészítőket, melyek használatával nyugodtabb lehet a folyamat. Mi az Állateledelshop webáruházat tudjuk ajánlani, mivel már számos kutyafelszerelést vásároltunk tőlük. Külön kiemelnénk a kutyafekhely termékeket. Tekintse meg Ön is a széles kínálatot!

Előző bejegyzésünkben a megfelelő modern bútor webáruház kiválasztásáról volt szó. Olvassa el, megéri!