Frissítés dátuma:

Emeletes házak esetében rendkívül fontos, hogy költözés alkalmával használható legyen a felvonó, hiszen ezzel nemcsak időt, de rengeteg pénzt is megspórolhat. Sok költöztető cég plusz felárat számol fel abban az esetben, ha nincs lift, vagy az nem megfelelő a bútorok szállítására. Ez utóbbinak lehet egyszerűen terhelhetőségi oka, de az is előfordulhat, hogy méretéből adódóan nem férnek el benne a bútorok.

Mielőtt súlyos darabokkal terhelné meg azt, mindenképpen tájékozódjon a maximális teherbírásról!

Kisebb bútorok, éjjeliszekrények, asztalok, vagy például lapra szerelhető termékek minden további nélkül szállíthatóak liftben, ez utóbbiak súly szempontjából sem megterhelőek, de az antik darabok, a nagy szekrénysorok esetében bizony akadályokba ütközhetünk, ha az emeletről való leszállításról van szó. Ami további problémát okoz, azok a lépcsőfordulók.

A szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy franciaágyakkal, vagy méretes szekrényekkel sokszor lehetetlenség megfordulni. S hogy ilyenkor mi a teendő? Nem árt, ha kéznél vannak szerszámok, ugyanis sok esetben még akkor is szét kell szerelni a bútorokat, ha azok nem feltétlenül lapra szerelt változatok.
A lakóingatlanok esetében bár célszerű volna szabványosítani, hogy csak olyan felvonók kerüljenek beszerelésre, melyek alkalmasak a bútorszállításra is, ez mégsem mindenhol valósul meg. Még új építésű társasházak esetében is tapasztalható, hogy olyan egészen szűk felvonók vannak, melyekbe személyek alig férnek el, nemhogy bútorok. Ilyen esetekben még belegondolni sem merünk abba, hogy mennyi vesződséggel jár, míg minden bútor a lakásba kerül. Azért is kellemetlen, ha nem tudjuk a felvonót használni, mert a lépcsőfordulókban akár sérülhetnek is a bútorok.

Célszerű ennek megelőzése érdekében az értékes fajtákat mindenképpen becsomagolni, élvédőkkel ellátni, valamint gondoskodni arról is, hogy az ajtók ne nyílhassanak ki.

Ha úgy döntött, hogy megkímélné magát, és barátait, rokonait a cipekedéstől, és inkább bízza a költöztetést profi cégre, feltétlenül közölje velük, hogy használható-e a felvonó bútorszállításra, vagy készüljenek inkább speciális eszközökkel és emberszámmal arra, hogy lépcsőzés és kemény munka vár rájuk.
Könnyen előfordulhat, hogy nem talál a liften terhelhetőségi információt, ekkor kérje bátran a közös képviselő segítségét, aki már minden bizonnyal találkozott a problémával, és mindenben a segítségére lesz. Amennyiben szerencséje van, és megoldható a felvonóval a bútorszállítás, ne feledkezzen meg arról, hogy a lakók is használják azt, tehát kompromisszum készen kezelve a helyzetet nem történik majd meg, hogy már a beköltözéskor ellenségeket szerez, esetleg rossz szájízzel búcsúzik egykori szomszédjaitól. A bútorok becsomagolása nem kis feladat, ezért írtunk már róla egy bejegyzést. Olvassa el, mert nagyban megkönnyíti a munkát!

Költöztetés és bútorszállítás Budapesten és vidéken!