Költözés tippek iránt érdeklődik és szeretné, ha zökkenőmentesen menne minden? Nem tudja hol kezdhetne neki a csomagolásnak? Nem ártana néhány hasznos tanács a tervezéshez? Nálunk jó helyen jár!

Praktikus ötletekkel igyekszünk kezdő és haladó költözködők rendelkezésére állni, hogy az új otthon birtokba vételének napja valóban stressztől mentes legyen. Tartson velünk és tudja meg, miként lehet elkerülni a költözködéssel együtt járó felfordulást és fejetlenséget!

Napokig tartó „bombarobbanás” a lakásban, avagy a kötelező rossz

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a költözés örömteli időszaka az életünknek. Az új lakhely gondolata felvillanyozza az embert – aztán jön a szomorú felismerés: a költözés elképesztő rumlival jár együtt! Mind a régi, mind az új lakásunk állapota napokig, sőt, hetekig háborús hadteret megszégyenítő külső jegyekkel operál majd, a nagy rendetlenségben pedig szinte saját magunkat sem találjuk.

Ez némileg lelohasztja a lelkesedésünket. Azonban jó hír, hogy körültekintő tervezéssel nagyban redukálható a káosz időtartama. Lelkileg azonban nem árt előzőleg felkészülni a fejetlenségre, főleg azoknak, akik megrögzött rendszeretők.

Költözés tippek, amelyek valóban praktikusak

A világhálón számos hasznos tanács megtalálható, ám a legtöbb kimerül abban, hogy inkább bízzuk a munkát szakemberekre. Ugyan tény, hogy ezzel rengeteg bosszúságtól és problémától megkímélhetjük magunkat, de mégsem mehetünk el a csomagolással járó feladatok mellett, amelyek rendszerint ránk várnak. A költöztetés tippek nemcsak kezdőknek, de haladóknak is segítséget nyújthatnak, hiszen nem elég csak bedobozolni a holmikat, rendszerezni is kell azokat a könnyű kicsomagolás érdekében. Nézzük, hogyan!

Egy gyors listára lenne csak szüksége? Olvasson bele korábbi cikkünkbe: 10 hasznos tipp költözéshez 

Költözés tippek – kezdjük a takarítással

költözés tippek ruhák kiválogatása

Rend a lelke mindennek, tartja a közismert mondás. Kezeljük jótanácsként e kijelentést és lássunk neki a költözködésnek higgadtan, megfontoltan! Egyik szobából a másikba haladva, takarítással megfűszerezve szortírozzunk. Azokat a használati tárgyakat, ruhákat, amelyeket nem használunk, ne tartsuk meg csupán nosztalgiából, inkább ajándékozzuk el ezeket a rég elfeledett holmikat!

Ember tervez, avagy a költözés lista előnyei

A költözés lista az egyik legnagyobb segítőtársunk lesz, feltéve, ha időben hozzákezdünk annak precíz vezetéséhez. A listára felkerülhet minden fontos információ, ami a költözést megkönnyíti. Például dátumok, a költözködés egész tervezete, a szükséges holmik beszerzésének időpontja, forrása és mennyisége – bármi, ami segít ebben a hektikus időszakban.

Kategorizálás az átláthatóság szolgálatában – csomagolás tippek

Kevés bosszantóbb dolog képzelhető el, mint amikor a szállítók távozása után ott maradunk a halomba rakott dobozokkal, zsákokkal és valójában fogalmunk sincs arról, hogy melyikben mi van. Ez a kicsomagolást is jelentősen megnehezítheti és sok időnk mehet el rá, hogy kitaláljuk, mit és hova is pakoltunk.

doboz csomagolás tippek költözéshez

A jó hír az, hogy létezik rá megoldás, méghozzá egyszerűbb, mint gondolná! A költözés tippek egyik alaptétele lehetne, hogy egyszerűen jelöljük meg a dobozokat, zsákokat. Írjuk rájuk, hogy pontosan mi található bennük és melyik helyiségben tároljuk majd őket. Ezt a legkönnyebben különböző színű öntapadó papírok felragasztásával tehetjük meg. Tovább könnyíthetjük a saját munkánkat, ha arra is utalunk a papíron, hogy milyen sorrendben javasolt kicsomagolni. Mindez nem igényel különös odafigyelést, az előnyeit pedig rendkívül megérezhetjük a kipakolás során.

Kezdjen neki időben!

A legrosszabb, amit tehet, ha az utolsó napokra hagyja a csomagolást. Sokan azt hiszik, hogy egy kicsi lakást ennyi idő alatt is fel lehet készíteni a költözésre, ám a tapasztalatok egészen mást mutatnak. A szekrények mélyéről előkerülő régi holmik könnyen nosztalgiázásra csábítanak. A lomtalanításra is érdemes időt szánni, így tényleg csak azokat a tárgyakat, ruhákat és berendezéseket visszük magunkkal az új otthonunkba, amelyek valóban használatban vannak. 

Nem érdemes kapkodni, hiszen annak a szelektálás és az alapos, mindenre kiterjedő dobozolás láthatja kárát. Ha nem zárjuk le gondosan a zsákokat, dobozokat, akár meg is sérülhetnek az értékeink. Szánjunk bőven időt például a törékeny tárgyak becsomagolására, hogy minimalizáljuk a sérülések esélyét. A szezonálisan használaton kívüli ruhadarabokat, könyveket, emlékeket nyugodtan bepakolhatjuk már hetekkel a költözés előtt, így máris halad a munka.

Ha teljes lakáskiürítés és lomtalanítás a feladat, akkor érdemes már ezen a ponton szakemberek segítségét kérni, akik minden felesleges felhalmozott tárgyunkat elszállítják helyettünk. Ezzel rengeteg felesleges idegeskedéstől és logisztikától kíméljük meg magunkat.

Költözés tippek– kezdjünk mindent tiszta lappal!

Szakemberek javasolják, hogy ha lehet, a nagyobb berendezések, bútorok leendő helyét előre határozzuk meg. Bizonyosodjunk meg róla (mérjük le pontosan), hogy minden kényelmesen elfér majd ott, ahova rakni szeretnénk. Elég kényelmetlenné tud válni a helyzet, ha azzal szembesülünk az új lakásban, hogy egyes bútoraink egyszerűen nem férnek el a kijelölt helyeken.

A bútorok költöztetéséről bővebben itt olvashat.

A praktikus költöztető doboz és kiegészítői

Egyvalamiben biztosak lehetünk, hogy dobozokra a költözéshez minden mennyiségben szükségünk lesz. A költöztető doboz egyik előnye, hogy védett helyet biztosít az holminknak, ráadásul felhasználóbarát, hiszen az alkalmazásával könnyebbé válik a rakodás folyamata.

A költöztető doboz önmagában azonban még nem elegendő, gondolnunk kell arra is, hogy hogyan zárjuk majd le, vagy mivel béleljük ki, hogy a benne lévő törékenyebb tárgyak ne sérüljenek. Amire mindenképpen szükségünk lesz még az az erős ragasztószalag, csomagolópapír és fólia. Bélésnek használhatunk rongyokat, nem használt ruhadarabokat, újságpapírt, de vásárolhatunk buborékfóliát is.

Költöztető doboz beszerzése

Azok, akik már legalább egyszer átestek egy költözésen az életükben, tudják jól, hogy a költöztető dobozok megvétele, pláne, ha nagyobb tételről van szó, bizony nem olcsó mulatság. Ha pedig már túlvagyunk a költözködés procedúráján, a drága dobozok valószínűleg a fészerben vagy a tárolóban porosodnak majd, amíg nem találunk jobb helyet a számukra.

költöztető doboz költözéshez

A profi költözködők tanácsát megfogadva megspórolhatjuk ezt a pénzt, ha a helyi kisebb-nagyobb boltokat megcélozva megkérjük az illetékes személyeket, adják nekünk az elszállításra váró dobozaikat. A kereskedelmi szféra dolgozói még boldogok is lesznek, hogy megszabadítottuk őket a dobozoktól.

Amennyiben nem szeretnénk bajlódni a beszerzéssel, a költöztető doboz bérlés szolgáltatást is igénybe vehetjük.

Költözés tippek: mi kerüljön a zsákba és mi a dobozba?

Az évek során valószínűleg több értékes tárgyat is felhalmoztunk, amelyeket szeretnénk épségben átszállítani leendő otthonunkba. A törékeny dolgokat érdemes papírok közé bugyolálni és dobozban szállítani, míg azokat, amelyeknek garantáltan nem lesz bajuk az utazás során, zsákokba is tehetjük.

A költözködés további eszközei

Ha profi céggel oldanánk meg a költözést, az olyan fontos kellékek, mint a költöztető heveder, négykerekű szállítókocsi és a plédek benne vannak a szolgáltatás árában. Ha a magunk kontójára költözködünk, ezeket az eszközöket nekünk kell beszereznünk.

Milyen attribútumokkal rendelkezik az új hely?

A sikeres költözés szempontjából fontos, hogy az új otthonunkban van-e lift. Ha igen, a dolgunk egyszerűbb lesz. Amennyiben nincs, biztosítsuk a „rakodó legénység” megfelelő számát.  Ha erre valamilyen oknál fogva képtelenek vagyunk, mindenképpen ajánlatos komolyan elgondolkodni a költöztető cég szolgáltatásának igénylésén.

Költözés tippek – mire figyeljünk autóbérlés esetén?

Ha a költöztető autó bérlés lehetőségét tartjuk szimpatikusnak, fektessünk fokozott figyelmet az adott gépjármű típusára! Bár első gondolatra a ponyvás autó bérlése remek ötletnek tűnhet, de jó tudni, hogy ezek a modellek inkább az áruszállításra alkalmasak. A tipikusan költöztető autók stabil helyet biztosítanak csomagjainknak, így egy hosszabb, zötyögős, hepehupás út sem tehet kárt értékeinkben. Ellentétben a már említett ponyvás autóval, aminek csomagterében (heveder ide vagy oda), biztosra vehetjük a holmik csúszkálását.

költöztető autó bérlés szempontjai

A költöztető autó választásánál azt is vegyük számításban, mennyire hosszú az előttünk álló út! Amennyiben hosszabb utazásról van szó, igyekezzünk „egyfordulósra” tervezni a költözést. Ha megérkeztünk a célállomásra, parkoljunk minél közelebb az épület bejáratához, ezzel is megkönnyítve a rakodást!

Válasszunk körültekintően költöztető céget!

Amikor a személyes tárgyaink és féltve őrzött értékeink szállításáról van szó, jogosan várhatjuk el, hogy minden szempontból megbízható, profi csapat végezze el az ezzel kapcsolatos teendőket. Nem érdemes csak az árak alapján dönteni, hiszen a tapasztalat és a megbízhatóság a legfontosabb szempontok akkor, ha a költöztetés válik aktuálissá. Tájékozódjon előre, hogy órabérben dolgoznak-e a szakemberek vagy fix összegben határozzák meg a munkadíjat.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyire tűnik a cég szimpatikusnak az első beszélgetés alkalmával. A biztosítás megkötése akkor ajánlott, ha valamilyen különösen értékes tárgyat is szállíttatni szeretnénk. A valóban profik nemcsak a konkrét szállítás, hanem a csomagolás vagy a bútorok szétszerelése során is állnak rendelkezésre. Adunk Önnek pár tippet, hogy miért érdemes költöztető dobozokat használni.

Még többre kíváncsi? Korábbi cikkünkben sorra vettük a 10 leghasznosabb tippet költözéshez.

költözés összeveszés

Gyakori hibák költözéskor

A költözés nem egyszerű feladat, így bármennyire is igyekszünk, biztosan becsúszik 1-2 baki. Bemutatjuk a leggyakoribb hibákat, melyeket érdemes szem előtt tartani a tervezéskor.