Frissítés dátuma:

Magyarországon törvény mondja ki, hogy a munkavállalóknak kötelezően részt kell venniük üzemorvosi vizsgálaton. Az 1993. évi XCIII. törvényben foglaltak szerint minden munkáltatónak meg kell teremteni egy olyan munkakörnyezetet, ahol biztonságosan lehet munkát végezni.

Mit is ellenőriz egy üzemorvos?

Az üzemorvosi vizsgálat mind a két félnek előnyös, vagyis a munkáltatónak és a munkavállalónak is. Célja, hogy kiszűrje az olyan állapotokat, melyek veszélyeztethetik a munkavállalót. Az üzemorvos határozza meg, hogy milyen időközönként kell elvégezni a vizsgálatot. Ezen a vizsgálaton kaphatnak további tájékoztatást a higiéniai kérdésekről és védőeszközökről.

Ha baj történik

Soron kívüli üzemorvosi vizsgálat is kérhető, ha baleset történik a munkavégzés helyszínén, vagy rosszullét fogja el a dolgozót. Akkor is igénybe kell venni ilyenféle vizsgálatot, ha a munkavállaló rákkeltő anyagokkal dolgozik, 30 napnál tovább keresőképtelen, vagy a munkavégzés során megbetegedés jelentkezik.

Milyen feladatai vannak még az üzemorvosnak?

Az üzemorvos feladatai közé tartozik még a munkabalesetek kivizsgálása, értékelése, miért következett be. Felkészíti az üzem dolgozóit a megfelelő elsősegélynyújtásra és segíti a üzemvezetőket a megfelelő munkakörnyezet kialakításában. A munkavállalók fordulhatnak még az üzemorvoshoz, ha nem érzik jól magukat, úgy gondolják, hogy az üzem területén betegedtek meg, stresszesek, vagy esetleg légzőszervi megbetegedést tapasztalnak.

Fontos, hogy biztonságban érezze magát a munkavállaló és számíthasson az üzemorvosára, mivel így hatékonyan csökkenthető a stressz és a különböző megbetegedések kialakulása.