Frissítés dátuma:

Költözni nem könnyű dolog, de ha jól csinálja, akkor még akár élvezheti is. Cikkünkben néhány tippet adunk ahhoz, hogy a költözés biztos sikeres legyen, hogy nem kerüljön a kukába olyan, ami az új házban jól jöhet, de ne cipeljen magával felesleges holmikat. Költözési kisokos következik, 10 segítség, tipp, ami segít, hogy a költözés sikeres legyen és ne egy stresszes 3 hét elé nézzen.

1. A tennivalók listázása, tervezés

Az egyik legfontosabb és egyben első lépése a költözésnek az átgondolás és a szervezés, emellett pedig a lista készítése.

Nem szabad gondolkodás nélkül belecsapni a költözésbe, fontos átlátni a dolgokat, amit pedig ha leírunk, akkor sokkal tisztább lehet a kép. A jegyzetelés után már látható az is, hogy mivel kell kezdeni a pakolást, mi legyen a sorrend és hogy mennyi időre is van szükség a pakoláshoz.

Akár sorszámozhatjuk is a teendőket, sokkal átláthatóbbak lesznek a feladatok.

2. Beszerzés, előkészületek

csomagolóanyag költözéshez

A listázás utáni következő feladat a csomagolóanyagok és a dobozok, zsákok beszerzése. Felesleges addig elkezdeni pakolni, amíg nincs hova elrakni a holmijainkat, ne szedjük tehát le a könyveket a polcokról, amíg nem szereztük be a megfelelő csomagolóanyagokat.

Az is nagyon fontos, hogy megfelelő időt hagyjunk a pakolásra. Ne gondoljuk, hogy 3 nap alatt el tudjuk pakolni a dolgainkat, főleg akkor ha például nem tudunk szabadnapot kikérni, és mellette még a gyermeket is vinni kell ilyen-olyan különórákra.

3. Lomtalanítás

A költözés egyik legnagyobb kihívása, hogy megszabaduljunk a felesleges dolgoktól. Ez egyrészt nagyon nehéz, másrészt nagyon fontos része a pakolásnak. Bizonyos tárgyak érzelmeket fognak kelteni bennünk, de nem biztos, hogy szükségünk lesz rájuk a másik otthonban is. A költözés egyfajta lezárás, és egy új kezdete is, lomtalanítás, szelekció nélkül tehát nincs költözés.

költöztetés lomtalanítással

Amennyiben teljes lakáskiürítés és lomtalanítás a cél, érdemes elgondolkoznunk már ezen a ponton szakemberek bevonásán. Költöztető cégek sokszor vállalnak ugyanis lomtanítást aminek keretében nem csak a kidobandó bútorok, tárgyak szakszerű összekészítését, de azok megfelelő helyre való elszállítását is vállalják. Ennek a munkának a kiszervezésével rengeteg idegeskedéstől óvjuk meg magunkat és sok-sok időt spórolhatunk.

4. Csomagolás

A csomagolástól biztos mindenkinek feláll a szőr á hátán, de nem muszáj erre sem így gondolni. Tegyük a csomagolást kellemessé. Hívjuk át barátainkat, készítsünk valami ropogtatnivalót, esetleg valami italt, tegyünk be zenét, beszélgessünk és közben hipp-hopp csomagoljuk be a tányérokat, könyveket, evőeszközöket, fűszereket, ruhákat stb.

Persze a csomagolásnak is legyen sorrendje: a dísztárgyakat és a ritkán használt tárgyakat akár már hetekkel a költözés előtt el lehet csomagolni, de amiket minden nap használunk, azok nyilván a végére maradnak.

5. A dobozok használata

A pakolás egyik legfontosabb eszköze a doboz, hiszen könnyű belepakolni, megóvja a tárgyakat és könnyebb szállítani is, mint a zsákokat például. Amit csak tudunk, pakoljunk dobozokba, de ne felejtsük el felcímkézni azokat – ezzel is óvjuk a szállításnál, és a kipakolásnál is sokkal könnyebb dolgunk lesz.

6. Szállító céggel könnyebb

költöztetés csomagolással

Nem a szállító cégen kell spórolni, hiszen a szakmai segítség már a költözés napján nagyon jól jöhet. A szállító céggel való költözés azt jelenti, hogy nem nekünk kell a szállító eszközt beszerezni és nem nekünk kell a legnehezebb dolgokat cipelni. Ez pedig egy óriási segítség és sokkal gyorsabbá is teszi a költözést. A költöztető cég tudja, hogy mit hogy pakoljon, így a logisztikával nekünk nem sok dolgunk van.

7. Pontos egyeztetés

A költöztetőkkell azonban fontos mindent pontosan leegyeztetni, hogy ne legyen félreértés. Kérdezzük meg, hogy mi tartozik a munkakörükbe, hogy ezért a pénzért pontosan mit kapunk, mi a szolgáltatás része. Nem mindegy, hogy csak a bepakolt holmikat szállítják egyik helyről a másikra, vagy segítenek a cipekedésben is.

8. Szabad helyek biztosítása

A költöztető teherautó számára helyet kell biztosítani mindkét helyen. Ez nagyon fontos és nélkülözhetetlen, mert ha nincs parkolóhelye a járműnek, akkor nagyon megnehezítjük és meghosszabbítjuk a költözés menetét.

9. Segítségkérés

Sose féljünk és szégyelljünk segítséget kérni! Költözni nem egyszerű, néha emlékeket is fel kell dolgozni, ami sokszor egyedül nem megy. De nem csak lelkileg lehet szükségünk segítségre, de testileg is, hiszen a sok dolgot nem egyszerű elpakolni.

10. Csak nyugodtan!

A nyugodt költözés sokkal sikeresebb lehet, mint a stresszes. Ha a tippeket betartja, akkor biztos lehet a sikeres és a nyugodt költözésben.Tudja, hogy miről lehet megismerni a profi költöztető céget? Cikkünkből kiderül!